5 lucruri pe care le-am învățat din primul meu solo retreat

Alexandra Serediuc
5 min readJul 21, 2023

În sfârșit, s-a întâmplat.

După luni întregi în care visam să merg singură într-un retreat la munte, a venit mult așteptata zi a plecării.

Cu mult mai multe lucruri în bagaj decât aveam nevoie (în stilul caracteristic), cu multă bucurie și ceva agitație pentru că nu știam cum va fi să am experiența aceasta, am pornit la drum.

Am petrecut trei zile la o pensiune în mijlocul pădurii — trei zile în care regulile jocului au fost clare. Fără social media. Fără Netflix. Fără rezolvat probleme, fără cursuri și acumulat bulimic informații. Trei zile în care ”jobul meu” era să mă imersez cât mai mult în natură, în prezență, în conectare cu mine și cu ce era în jur.

Experiența asta a fost exact cât și ce aveam nevoie să fie.

Am plecat de acolo cu un sistem nervos torcând ca o pisică răsfățată. Mult mai relaxată și prezentă în corpul meu. Cu o liniște interioară care mă face să văd mult mai clar haosul și nebunia din viața modernă de zi cu zi — și mă ajută să îmi reamintesc că pot să dau oricând UNSUBSCRIBE la ceea ce nu e în folosul meu.

Am învățat câteva mici lecții care pot fi utile oricui este în căutarea unei astfel de experiențe. Lucruri simple care te pot ajuta și pe tine să experimentezi liniște profundă, eliberare, tihnă și regăsire. Cred că retreaturile ar trebui să fie ca vizitele medicale de rutină — să ne rezervăm cu toții acest timp în care să nu trebuiască SĂ FACEM, ci doar să fim e vital pentru sănătatea noastră la un nivel foarte profund.

Uite ce merită să iei în calcul dacă simți și tu că te-ar ajuta să mergi într-un solo retreat:

  1. Stabilește-ți foarte clar o intenție. În esență, un retreat are valența unei experiențe de deconectare. De rupere de ritm. O experiență în care ai contextul potrivit pentru a te apropia, în liniște, de tine. Fără să pui presiune prea mare pe tine și pe retreat, gândește-te despre ce vrei să fie acele zile. Vrei să fie despre meditație? Despre prezență? Despre conectare cu natura? Despre a nu-ți face planuri de dinainte și a fii atent la ce simți că ai nevoie să faci? Despre conectare la corpul tău și mișcare blândă? Despre răsfăț? Ai foarte multe posibilități — alege ceva care simți că răspunde nevoilor tale, ceva ce poate nu îți este ușor să faci în viața de zi cu zi.
  2. Ce vei face & ce nu vei face în retreat. Trasează-ți câteva „reguli” care te vor ajuta să îți susții mai bine intenția setată. Poate că ideea de reguli în retreat nu e foarte atractivă la început — dar, în absența lor, există riscul de a pica în rutina obiceiurilor cotidiene și să faci exact aceleași lucruri ca de obicei, doar că într-un peisaj mai frumos. Pentru că vorbim de retreat, merită să te gândești la eliminat activitățile care-ți fură din starea de prezență: social media, Youtube, Netflix, lucratul pe laptop, conversațiile nesfârșite la telefon (incredibil ce chef de vorbă poți avea atunci când te trezești singur într-o cameră de pensiune), ba chiar poți elimina și cititul pentru că și ăsta e un mod de a petrece timpul într-o realitate virtuală, și nu în cea fizică, imediată. În același timp, gândește-te și la ce e benefic pentru tine să faci: recomand timpul petrecut în meditație și mindfulness, așa cum e potrivit pentru tine — meditație ghidată sau neghidată, meditație în mers, în mișcare, în saună, înotat conștient, etc.), somn mult și liniștitor, drumeții în natură, etc.
  3. Care e locul potrivit pentru tine? Locul în care vei merge în retreat e foarte important pentru experiența pe care o vei avea. Câteva aspecte importante la care să te gândești sunt: distanța și ușurința accesului, dacă îți dorești o cabană izolată sau preferi o pensiune sau hotel cu toate facilitățile asigurate, ce fel de peisaj natural simți că te susține, și orice alte detalii care știi că sunt importante pentru tine. Spre exemplu, un espressor bun de cafea contribuie semnificativ la starea mea de bine!

Orice alegere ai face, e important să mergi într-un loc în care să fii imersat în natură, nu în aglomerație, nu în peisaj urban. „Natura face 80% din muncă”, spunea unul din mentorii mei despre evenimentele de dezvoltare personală. Încă o mențiune importantă, pe care aș vrea să nu fie nevoie să o fac: gândiți-vă și la aspectul de siguranță. Cu atât mai mult dacă ești o femeie care pleacă singură într-o astfel de călătorie, există riscuri și eu îți recomand mai degrabă să îți găsești cazare într-o locație în care există, totuși, alți oameni în apropierea ta.

4. Cum păstrez starea de liniște și conectare când revin din retreat? Când am revenit din retreat, într-o dup-amiază târzie, am aterizat direct în canicula orașului, la ora de vârf, și cu nevoile unui toddler după o zi solicitantă de grădiniță prin preajma altor toddleri cu emoții puternice. Bagajul aștepta desfăcut, cina trebuia pregătită, copilul voia atenție și niște urechi răbdătoare înspre care să-și reverse toate frustrările. Simțeam cum se destramă încet încet toată magia stării din retreat, și mă gândeam unde e cea mai apropiată pădure în care pot fugi.

E firesc să simți un șoc la revenirea în ritmul de zi cu zi. E firesc să te simți dezamăgit, trist, frustrat, furios, prin în capcană sau copleșit de tot ceea ce ai de făcut.

De asta mergi în retreat, ca să ai acest material de contrast care să îți arate și un alt fel de a trăi.

Chiar dacă nu vei avea aceeași libertate și același spațiu când revii, poți să-ți construiești mici momente de prezență și pauză care te vor ajuta să înclini balanța spre o stare de liniște. Fie că eviți să te mai pierzi în telefon, sau îți acorzi zece minute de meditație dimineața, în pauza de prânz, seara, sau faci ieșiri în parcuri sau pâlcuri de natură din oraș — chiar și micromomente de respirație conștientă și stretching printre ședințele de la birou te vor ajuta foarte mult. Cu cât exersezi mai des, cu atât „states become traits” — adică secundele și minutele petrecute conștient se acumulează și consolidează un mod mult mai sănătos și împlinitor de a fi.

Și, poate că cel mai important lucru de spus despre un solo retreat:

JUST DO IT.

Momentul perfect nu există niciodată. Responsabilitățile tale te vor trage de mânecă mereu. Dorința și nevoia ta de a petrece timp cu alții nu va dispărea — dar, printre toate astea, există cineva care-și aștepta de mult rândul pentru niște îngrijire: sufletul tău.

--

--